loader image

Fii BIO!

22 aprilie 2020

Nivel vârstă: 12-16 ani

 

Ceea ce se întâmplă în aceste vremuri ne dă mult de gândit. Primim multe informații despre cum să avem grijă de sănătatea noastră și toate au legătură cu biologia. Ce îți propun acum e ca, în fiecare zi să rezolvi câte o provocare. Fiecare provocare are legătură cu o ramură a biologiei. Speranța mea e, ca la finalul celor 5 zile, să nu te oprești, să îți propui să afli mai multe sau să experimentezi lucruri noi din fiecare ramură…cine știe, poate vei deveni biolog…

Ziua 1: Botanică

Provocarea (puteți alege una din cele două variante):

Varianta 1 – Plantați o plantă medicinală care ajută plămânii să funcționeze optim!

Puteți planta cimbru, mușețel, oregano, eucalipt, salvie sau mentă, toate culorile sănătății pot prinde viață prin grija pe care le-o veți purta.

Ai nevoie de: un pahar/ cofrage de ouă/ghiveci; semințe; apă; o foaie de carnețel; un aparat foto, dar și dragoste și grijă

  1. Pui pământ pentru flori în pahar sau ce ai la îndemână în casă.
  2. Citești instrucțiunile de pe plicul cu semințe (găsești plicuri cu semințe în unele magazine alimentare).
  3. Pui semințele în pământ (caută pe plic sau pe internet instrucțiunile pentru adâncime, poziția paharului -lumină mai multă sau mai puțină, cât de des trebuie udat, cum și cât de multă apă e nevoie etc).
  4. Fă o poză la început, apoi, pe măsură ce zilele trec, fotografiază evoluția.
  5. Pe foaia de carnețel, notează ce ai făcut, cum și ce ai observat, în fiecare zi.
  6. Realizează o prezentare a experienței tale și distribuie-o colegilor.

Varianta 2  – Ceaiuri care întăresc plămânii!

În ”era Covid-19”, cele mai importante organe de care trebuie să avem grijă sunt plămânii, deoarece acest tip de virus este un coronavirus al pneumoniei (boală a sistemului respirator).  Plantele medicinale sunt un aliat de încredere al plămânilor așa că, prin această provocare, vom experimenta și savura mai multe tipuri de ceaiuri sub cupola ”PPP – plante prietene cu plămânii”. Îți prezint primul tip de ceai care întărește plămânii fiind format din cimbru și urzică (se găsesc în magazinele naturiste). Cimbrul este adesea folosit pentru ameliorarea tusei, fiind un antiseptic natural. Urzica este folosită de sute de ani și are un rol extraordinar în a curăța plămânii și sângele.

Ai nevoie de: o lingură de cimbru, o lingură de urzică uscată, o cană de apă, 1 lingură de miere și un aparat foto pentru a ne bucura vizual cu ceaiul tău!

  1. Pui apa la fiert
  2. Când apa clocotește, pui plantele înăuntru și le lași să fiarbă 15-20 de minute, la foc mic.
  3. Lasă ceaiul să se răcească 10 minute, apoi adaugă mierea! (dacă adăugăm mierea peste ceaiul fierbinte aceasta poate deveni toxică, de aceea așteptăm să se răcească un pic, sub 40 de grade )
  4. Fă o poză la început, cu ingredientele, iar mai apoi cu cana de ceai savurată!
  5. Provoacă minim 2 colegi să găsească alte ceaiuri la fel de sănătoase pentru plămâni!
  6. Realizează un colaj cu poze (ale tale și ale colegilor care acceptă provocarea), cu instrucțiuni și beneficii ale ceaiului, distribuiți informația pe grupul clasei!

Ziua 2: Zoologie

Provocarea: află tot ce poți despre viruși și bacterii

Se estimează că avem în jur de 38 de trilioane de bacterii și 380 de trilioane de viruși în noi. Dar acești viruși nu sunt periculoși pentru noi ( cum sunt cei ai gripei sau chiar Ebola), mulți dintre ei atacând bacteriile care trăiesc în interiorul nostru. Știi că avem în corpul nostru și există bacterii sănătoase? Știi care este rolul virușilor atunci când luăm antibiotice?

Pentru a ne pregăti mai bine de această provocare și pentru a primi răspunsul la întrebări, te invit să parcurgi următoarele linkuri:

Cu cât știm mai multe despre viruși și bacterii, cu atât înțelegem mai bine cum să ne protejăm pe noi și cum să-i protejăm pe ceilalți.

  • Caută 5 colegi și lansează-le provocarea: 5 curiozități despre viruși și bacterii, pe limba copiilor
  • Împărțiți-vă sarcinile, cine, ce caută și stabiliți cum veți lucra, cum va arăta produsul vostru final. Puteți să vă filmați prezentând informația descoperită și explicată, puteți realiza o Bandă desenată sau un colaj cu poze și informații. Voi decideți, după posibilități și interes

Ziua 3: Anatomie

Provocarea: corpul nostru în imagini

Un element esențial în pregătirea pentru meseria de medic este recunoașterea organelor, sistemelor, structurii acestora. Toți studenții și medicii se folosesc de planșe, mulaje, folosesc microscopul, fac disecții etc. Privesc și desenează, de zeci, sute de ori, astfel încât să rețină totul, cu lux de amănunte. Poate vei vrea să devii medic, cine știe…până una, alta, exersează și tu.

Ai nevoie de: hârtie de desen, creion negru, creioane colorate, baloane, borcane, paie, plase, paste făinoase, ață, foarfeci, lipici, hârtie colorată. Nu de toate, depinde de ce și cum alegi să lucrezi.

  • Alege ce să reprezinți, poți selecta un model din imaginile aferente din linkurile de mai jos sau, după vizionarea filmulețului următor, poți realiza tu traiectoria virusului Covid 19 de la transmițător până la plămâni. www.youtube.com/watch?v=5DGwOJXSxqg
  • Caută în manualul de anatomie sau pe internet, imagini mai simple sau mai complexe (tu decizi) ale plămânilor sau ale întregului sistem respirator.
  • Desenează sau construiește. Mai jos ai câteva idei.
  • Notează denumirile diferitelor părți componente
  • Fă o poză sau o filmare și trimite-o colegilor tăi și lansează-le provocarea. Poate, până la revenirea la școală, aveți un album ce va putea fi utilizat la clasă

Linkuri folositoare

Ziua 4  Ecologie

Provocarea: care e amprenta mea ecologică?

Probabil că ai aflat că de când oamenii s-au izolat în case și și-au redus activitatea, ceva bun se petrece pentru planeta noastră. A scăzut poluarea! Natura, pe ici pe colo își revine…

  • Descoperă cine sunt marii poluatori din zona în care trăiești.
  • Scrie un articol despre ce ai aflat, include în articol informațiile științifice pe care le-ai aflat despre poluatori și efecte și trimite articolul tău, colegilor, profesorilor tăi
  • Descoperă cum poluezi tu (familia ta) planeta! Propune soluții pentru a dimina amprenata ta ecologică https://reper21.ro/2014/09/25/ce-este-amprenta-ecologica/
  • Calculează amprenta ecologică a familei tale. Poți folosi acest link www.green-report.ro/amprenta-ecologica-calculator/
  • Discută, pentru a calcula amprenta și a găsi soluții, cu părinții tăi și construiți împreună, un plan. Distribuie planul vostru și altor familii prietene

Ziua 5  De la materie la suflet și înapoi!

Provocarea: scrie un articol pentru colegii tăi

Ai aflat foarte multe lucruri noi și folositoare. Cred că ești convins acum cât e de important să înveți biologia. De aceea, te invit să scrii un articol despre tot ce ai învățat, experimentat în zilele acestea. Scopul articolului este să îi convingi și pe alții să te urmeze. Inspiră-i, micule biolog, acum ești mai pregătit!

Propus de: Monica Lupuți, profesor biologie, Școala Gimnazială Ștefan cel Mare Bistrița