loader image

ȘCOLI ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII 2022-2023

11 noiembrie 2022

Din 2002 am ajutat sute de școli din România să creeze cluburi extra-curriculare IMPACT în care mii de elevii și-au dezvoltat competențe cheie prin participarea la proiecte de Service-Learning, și am format peste 2000 de profesori să folosească această metodă de învățare la clasă. Credem că astăzi este și mai  relevantă această metodă pentru că răspunde unor nevoi ale unei societăți în schimbare:

  • Elevii au nevoie de contexte în care să își dezvolte vocea și capacitatea de a influența deciziile în comunitatea din care fac parte;
  • Profesorii au nevoie să facă legătura între ceea ce propun spre învățare și aplicații practice în viața de zi cu zi;
  • Școala are nevoie să fie percepută în comunitate ca un partener solid în rezolvarea problemelor locale

Primele proiecte de Service-Learning și Cursul Online ”Școli în folosul comunității”

Și anul acesta propunem școlilor un exercițiu de împrietenire cu metoda Service-Learning care să dea ocazia elevilor, profesorilor, conducerii școlii și partenerilor să experimenteze un prim proiect. Regulile sunt simple:

              1. Dacă vă doriți să participați în program, descărcați instrumentul de auto-evaluare, formați un grup de lucru în școală conform instrucțiunilor din document și într-o discuție de aproximativ 1-2 ore descoperiți cât de pregătită și dispusă este comunitatea școlară să implementeze proiecte de Service-Learning (SL). 

              2. Dacă în urma discuției de auto-evaluare răspunsul la întrebarea 1. este pozitiv și aveți în școală o echipă compusă din minim doi profesori care doresc să implementeze proiecte de Service – Learning, atunci completați formularul de înscriere până la data de 16 noiembrie 2022, ora 23.59. 

              3. În 18 noiembrie 2022, ora 16.00 participați la webinarul de inițiere și aflați cum puteți accesa cursul online „Școli în folosul comunității” și pașii întregului proces. Aveți timp până în 9 decembrie 2022 să parcurgeți cele 4 module practice online, pline de exemple și inspirație.

              4. La final cursului veți avea o propunere de proiect de Service-Learning din partea școlii gata scrisă care va constitui și dovada finalizării cursului ”Școli în folosul comunității”, dar veți avea și oportunitatea să primiți feedback personalizat pe propunerea de proiect care trebuie trimisă până în 20 decembrie 2022 la andreea_baltaretu@noi-orizonturi.ro. Consultați syllabusul cursului pentru mai multe detalii. 

              5. Echipa Fundației Noi Orizonturi va oferi feedback pe planul de proiect depus până în 15 ianuarie 2023.

              6. Dacă sunteți mulțumiți de propunerea de proiect îmbunătățită și doriți să puneți ideea în aplicare în mod concret, puteți să participați la apelul de finanțare pe care îl lansăm în 18 noiembrie 2022 și să câștigați un premiu în valoare de până la 1200  RON, în funcție de complexitatea proiectului.  Termenul final de depunere a proiectului SL spre finanțare va fi 27 ianuarie 2023. Detalii despre  curs și apelul de finanțare vor fi oferite în webinarul din 18 noiembrie 2022.