fbpx

IMPACT

Singurul program 100% românesc exportat la nivel global

IMPACT-ul nostru

De peste 18 ani, Fundația Noi Orizonturi sprijină (trans) formarea profesorilor pentru a putea oferi copiilor și tinerilor experiențe de învățare relevante, cu sens pentru ei și pentru societatea în care cresc. Profesorii de IMPACT sparg barierele formale ale învățării, aduc activități și proiecte reale în viața elevilor. Au curajul să se schimbe pe ei, pentru a le oferi elevilor provocări memorabile, care îi formează ca oameni cu caracter și totodată le dezvoltă competențe pentru secolul XXI.

1000 de lideri IMPACT

Peste 2300 de proiecte

26 de țări pe 5 continente

Peste 600 de cluburi IMPACT în toată lumea

17.000 de elevi

IMPACT în toată România

Ce înseamnă mai exact IMPACT?

În cluburile IMPACT, copiii își construiesc abilitățile de viață prin participarea la activități reale, conectate la propria lor comunitate. Învățarea este relevantă pentru ei pentru că fac lucruri concrete în domenii precum protecția mediului, antreprenoriat, educație, implicare civică – ajutându-i să-și crească încrederea, independența, reziliența și compasiunea.

Liderii, mentorii, adulții oferă un mediu pozitiv și îi încurajează să exploreze, să încerce lucruri noi fără frica de eșec.

Cum functionează un club IMPACT

w

Întâlnirile/activităţile săptămânale

Înseamnă o succesiune de activitităţi de învăţare, dar și construirea apartenenţei la grupul de învăţare și aplicarea unor valori: ex: responsabilitate (îmi asum lucruri în grup și dezvoltarea grupului/proiectului depinde și de mine), solidaritate (suntem împreună, îmi ajut grupul/colegii să înveţe), încredere (că am un rol în grup și că ceilalţi și-l vor asuma și ei pe al lor).

Ciclul de învăţare, bazat pe experienţă

Green IMPACT folosește experienţe cât mai reale, cât mai autentice și puternice care îl provoacă să aibă aha-uri/revelaţii și pe care le poate transfera apoi în viaţa lui (familie, școală, comunitate). Din acest motiv, printr-o abordare graduală, de la poveste, la exerciţiu și apoi la proiect în folosul comunităţii, tinerii au ocazia să se cunoască și să se dezvolte.

Proiectele în folosul comunităţii

Service-Learning este elementul central al unul club IMPACT. Este o strategie de predare și învățare, care integrează voluntariatul cu training și reflecție, pentru a face explicită experiența de învățare, pentru a dezvolta responsabilitatea civică și pentru a consolida comunitățile

Colaborarea și cooperarea în învăţare.

Tinerii nu lucrează individual, ci sunt stimulaţi să lucreze împreună cu colegii de club pentru a rezolva sarcini. Tinerii se alătură unui club, participă la activităţi săptămânale, se distrează, explorează împreună cu ceilalţi realitatea, participă la luarea deciziilor și stabilirea scopurilor comune, contribuie la atingerea rezultatelor comune, se confruntă cu provocări și conflicte, analizează și învaţă alături de grup ce poate fi îmbunătăţit.

Prin IMPACT am învăț să am încredere în mine și în visele mele și că orice îmi propun se poate realiza. Asta m-a ajutat mai departe și în viață, să cred în nenumărate oportunități ca plecarea la facultate în Anglia, să găsesc moduri diferite de a îmi finanța studiul la facultate, să îmi schimb cariera și să rămân o persoană autentică și cu integritate în tot ceea ce fac“.

Joanna Axinte, alumni IMPACT

Tematica proiectelor Service-Learning

Încurajăm această generație să contribuie la următoarele Obiective de Dezvoltare Sustenabilă:

SDG 3

Sănătate și bunăstare

SDG 4

Educație de calitate

SDG 10

Inegalități reduse

SDG 11

Orașe și comunități sustenabile

Elevii explorează propria comunitate, aleg tema, cercetează pentru a înțelege ce se întâmplă cu adevărat, planifică un proiect, implementează, evaluează.

Intră în comunitatea internațională a educatorilor experiențiali, a profesorilor de IMPACT!

Deschide un club IMPACT în comunitatea ta și intră în rețeaua internațională a profesorilor care își regăsesc energia, pasiunea și plăcerea de a învăța alături de alți colegi, ca tine.

Cum arată un an școlar de IMPACT ?

Membrii clubului se întâlnesc săptămânal pentru aproximativ 1.5/2 ore și, cu sprijinul liderilor, concept și implementează cel puțin un proiect de service-learning pe parcursul unui an de zile. De ce durează atât de mult să faci un singur proiect? Pentru că deciziile se iau împreună, în grup și este nevoie de timp pentru greșit și reparat. În plus, proiectele mai complexe stimulează nevoia de învățare, iar membrii clubului au nevoie de mai multe întâlniri pentru a aprofunda anumite subiecte de interes.

Nu uitați: proiecte reale, schimbări concrete, învățare cu sens!

„Clubul IMPACT a fost singura activitate „altfel” din micul meu oraș, Adjud. În clasa a IX-a la prima întâlnire a Clubului IMPACT am făcut cunoștință cu o lume cu reguli și valori diferite. Jocurile, activitățile și proiectele în folosul comunității m-au ajutat să devin persoana care sunt astăzi și să descopăr care este menirea mea și ce vreau să fac „când o să fiu mare” “.

Andrei Albei, alumni IMPACT

Etape

Durată aproximativă

Ce se întâmplă la club

Formarea și pregătirea grupului

3 întâlniri

În această etapă se construiește identitatea grupului, sunt clarificate scopurile și așteptările grupului, sunt definite normele și valorile după care se vor ghida membrii clubului.

Analiza comunității și identificarea unei nevoi reale din comunitate

4 întâlniri

În decurs de câteva săptămâni, tinerii vizitează comunitatea, observă problemele din jurul lor, citesc presa locală, discută cu vecini, colegi, autorități, antreprenori, organizații neguvernamentale și alcătuiesc o hartă a comunității și inventariază „comorile” și nevoile identificate.

Stabilirea obiectivelor proiectului și a celor de învățare

3 întâlniri

În această etapă, membri clarifică și planifică întregul proiect, dar își stabilesc și obiectivele de învățare înțelegând în acest sens diferența între un proiect de voluntariat și un proiect de Service-Learning.

Planificare și Implementarea proiectului

Depinde de complexitatea și specificul proiectului

Este perioada de intensitate maximă a activității clubului, când se fac activitățile în viața reală, când copiii se întâlnesc cu situații planificate sau mai puțin așteptate.

Reflecția și evaluarea

Depinde de complexitatea și specificul proiectului

Scopul aceste etape este de a stimula reflecția cu privire la învățare și contribuția în comunitate în urma implementării unui proiect de Service-Learning.

Sărbătorirea proiectului

1 întâlnire

Clubul IMPACT se bucură de reușitele obținute și se pregătește de următorul proiect!

Exemplu

Într-o localitate turistică, un grup de tineri decide să pună plăcuțe pentru identificarea străzilor și pentru direcționarea către principalele obiective turistice. Pentru asta, învață despre istoria locală vorbind cu învățătorul, preotul, oamenii în vârstă, caută informații despre obiectivele turistice în bibliotecă și pe internet.

Învață despre cum se face conservarea patrimoniului și cum să facă interpretarea lui pentru turiști, prezintă ideea lor în Consiliul Local, găsesc soluții durabile pentru realizarea plăcuțelor, vor discuta cu localnicii pentru a obține acordul lor pentru montarea plăcuțelor, se ocupă de realizarea și montarea plăcuțelor, organizează un eveniment pentru inaugurarea lor la care invită întreaga comunitate și sărbătoresc.

De ce IMPACT?

Relaţii mai bune profesor-elev

O să observați rapid o apropiere a elevilor pe care îi aveți la clasă, veți descoperi că puteți aborda altfel elevii, înțelegându-le trăirile și nevoile.

Mediu de învăţare mai eficace

Activităţile de învățare experiențială îi fac pe elevi să lucreze mai bine, să fie binedispuşi şi să aştepte cu interes desfăşurarea de noi activităţi; acest lucru se observă chiar și din partea copiilor care de obicei sunt mai tăcuți sau introverți. Elevii cu rezultate mai puțin bune la învățătură își găsesc locul în IMPACT, se simt apreciați și văzuți, iar acest lucru duce de multe ori la rezultate mai bune la școală și schimbări de comportament (aspecte studiate din experiența de 19 ani cu programul IMPACT).

Plăcere în învăţare

Metodele de învățare aduc veselia în clasă, iar lecţiile sunt mai frumoase. Copiii sunt mai relaxaţi şi învaţă de plăcere.

Vizibilitate în comunitatea locală

Presa locală scrie despre proiectele de serviciu în folosul comunității realizate de elevi, membrii comunității devin persoane resursă pentru activitățile de învățare iar comunitatea locală participă la acțiunile de strângere de fonduri organizate de elevi și la evenimentele de inaugurare a proiectelor.

Recunoaștere și apreciere publică

Inspectoratele Școlare Județene au invitat profesorii care coordonează cluburi IMPACT să prezinte programul și activitățile clubului ca model de bune practici care contribuie la dezvoltarea caracterului și a unor abilități de viață necesare copiilor.

”… E vital ca învățarea experiențială să devină o metodă comună cât mai multor școli din țara asta – eu o folosesc deja cu mare succes. Toate activitățile făcute în atelierele de la IMPACT au fost puse în practică și la ore, efectul este uimitor, elevii învață mult mai ușor, așteaptă cu drag ora de română/franceză și eu merg cu drag la ei.”

Adrian Fărău, profesor de IMPACT, predă franceză în liceul din localitatea Brad, jud. Hunedoara.

Cum pot deschide un club IMPACT?

$

Pasul 1

Studiați resursele educaționale IMPACT. Intrați în Comunitatea Națională IMPACT și puneți toate întrebările de care aveți nevoie pentru a lua o decizie. Echipa Fundației Noi Orizonturi, dar și lideri cu mulți ani experiență vă vor răspunde.

$

Pasul 2

Analizați comunitatea școlară și nevoile copiilor, dar și comunitatea ca ansamblu, pentru identificarea altor lideri care pot fi cooptați în clubul IMPACT.

$

Pasul 3

Găsiți o gazdă pentru activitățile pe care urmează să le desfășoare alături de copii (poate să fie Școala, Primăria, Căminul Cultural, Biblioteca etc).

$

Pasul 4

Completați formularul de intenție, pe baza căruia vom completa harta cluburilor IMPACT.

$

Pasul 5

Recrutați copiii și facilitați primele întâlniri de club. În aceste prime întâlniri ar trebui să stabiliți ziua și ora întâlnirilor săptămânale, să vorbiți despre nevoile comunității voastre și să conturați primele idei de proiect.

$

Pasul 6

Identificați, în oferta Fundației Noi Orizonturi, oportunitățile de  dezvoltare, finanțare, promovare a proiectului realizat de copii în comunitate.

Partenerii care susțin programul IMPACT și dezvoltarea tinerilor în școlile din România sunt:

Alege schimbarea

Dacă ești interesat de a duce unul dintre programele noastre în comunitatea ta, contactează-ne direct.
Newsletter
Indiferent de întrebare, educația este răspunsul! Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi informații legate de învățarea prin experiență, înscrie-te să primești noutăți despre activitatea noastră. Inițiativele noastre sunt întotdeauna conectate la nevoile pe care le identificăm în sistem.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara
Ne găsiți și în Cluj-Napoca.

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245