Cluburile IMPACT

183 de cluburi deschise la nivel național în școlile din România cu scopul de a educa și inspira tinerii să transforme comunitatea și lumea din jurul lor.

Inspirăm tinerii și profesorii să se implice activ în comunitate

IMPACT (acronim de la Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri) înseamnă o reţea de cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri. IMPACT este un instrument puternic de schimbare socială – la întâlnirile săptămânale de la club, care durează, de regulă, două ore, tinerii învaţă să identifice problemele din comunitate, să găsească soluții pentru rezolvarea lor, să scrie şi să implementeze împreună proiecte strategice în folosul comunităţii.

Acesta proiecte sunt principalul instrument de învăţare în IMPACT, pentru că îi ajută pe tineri să-și dezvolte abilităţi de viaţă completând astfel cunoştinţele dobândite în şcoală.

Vezi proiectele noastre

Ce facem la Cluburile IMPACT?

Cluburile IMPACT sunt deschise în școli, dar există cluburi și la biblioteci, centre de tineret sau chiar pe lângă parohii. Un club este coordonat de minim doi lideri – de regulă profesori – care organizează întâlnirile săptămânale și facilitează procesele educaționale.

Înainte de a implementa un proiect de serviciu în folosul comunității, membri clubului se cunosc între ei, învață să lucreze împreună și află tot felul de lucruri utile despre viață și despre ei cu ajutorul poveștilor și a jocurilor, însoțite întotdeauna de reflecție. Acest proces îi ajută să-și extragă lecțiile potrivite, pe care le pot aplica și în alte contexte din viața reală.

Cluburi la nivel național

Cluburi în alte țări din Europa, America, Asia, Africa

Persoane care au beneficiat de proiectele implementate de tineri

Rețeaua Națională IMPACT

În prezent există 183 de cluburi în 26 de județe, unele dintre ele cu o vechime mai mare de 10 ani. Cluburile implementează anual +200 de proiecte de serviciu în folosul comunității, pe teme diverse: de la solidaritate, până la mediu și educație.

Ce facem noi concret în cadrul programului IMPACT?

Deschiderea de cluburi

Fundația Noi Orizonturi sprijină deschiderea de cluburi IMPACT prin formarea liderilor, pentru ca aceștia să poată coordona activitățile educaționale practice. Cursul de formare are trei module și presupune șase zile de formare, iar în anul 2018 a fost acreditat de Ministerul Educației.

Mentorat la început de drum

În primii doi ani de activitate, liderii de club beneficiază de mentorat din partea unui expert al Fundației Noi Orizonturi care îi ajută, pas cu pas, să implementeze modelul educațional și să depășească eventualele problemele cu care s-ar putea confrunta.

Mentoratul e un context de dezvoltare profesională pentru lideri, deoarece aceștia învață să lucreze în grupuri mixte, să implementeze diferite metode de învățare prin experiență, cum ar fi proiectul de serviciu în folosul comunității și, în cazul profesorilor, chiar să facă transferul la clasă, pentru a oferi învățare relevantă tuturor elevilor.

Bani de start de proiect

Fundația Noi Orizonturi oferă cluburilor IMPACT posibilitatea să accese mici finanțări (între 400 și 1.000 de lei) cu care să demareze proiectele de serviciu în folosul comunității. În același timp, cluburile sunt încurajate și sprijinite să organizeze propriile evenimente de adunare de fonduri pentru sustenabilitatea activității lor.

De regulă tinerii reușesc să dubleze finanțările primite, cu sprijinul comunității în mijlocul căreia funcționează clubul. Banii de sămânță sunt oferiți, de regulă, în cadrul unor competiții tematice la care poate aplica toate cluburile din rețeaua națională.

Dezvoltare continuă

Fundația Noi Orizonturi oferă membrilor și liderilor din rețeaua IMPACT posibilitatea de a participa la workshop-uri specializate: adunare de fonduri, comunicare, procesarea învățării, antreprenoriat social etc.

Membrii cluburilor beneficiază de burse pentru a participa, timp de o săptămână la tabăra de educație prin aventură VIAȚA, iar liderii de club au ocazia să participe la întâlniri regionale anuale.

Ce spun tinerii și liderii din IMPACT?

Copil de IMPACT

„Șansa de a lucrat cu oameni pe care-i cunosc, într-o organizație prietenoasă, care m-a crescut și m-a ajutat să ajung omul care sunt, este mai mult decât am putut spera de la primul meu angajator”, spune Ale.

Ale Giurgiu

Să cauți binele în orice

Acum spun cu mândrie că Noi Orizonturi face parte din mine și a fost cel mai important factor în dezvoltarea mea. Când sunt cu impacți, copiii din Tabăra VIAȚA sau ceilalți oameni minunați din Fundatie, mă simt în elementul meu, ca peștele în apă, și am impresia că există doar oameni buni și frumoși în lume, pentru că asta m-a învățat voluntariatul: să caut binele în orice, iar dacă chiar nu-l găsesc, să-l creez eu.

Oana Gorceag

O altfel de educație. O altfel de lume.

„Clubul IMPACT a fost singura activitate „altfel” din micul meu oraș, Adjud. În clasa a IX-a la prima întâlnire a Clubului IMPACT am făcut cunoștință cu o lume cu reguli și valori diferite. Jocurile, activitățile și proiectele în folosul comunității m-au ajutat să devin persoana care sunt astăzi și să descopăr care este menirea mea și ce vreau să fac „când o să fiu mare”. 

Andrei Albei

Profesorul explorator și declanşator al schimbării

„La formare am realizat încă o dată cu sunt un explorator, un iniţiator şi un declanşator al schimbării. Şi am învăţat că profesorul, ca părinte surogat pentru orele cât copilul stă la şcoală, e nevoie să înveţe a-şi deschide oricând braţele, întărind cercul siguranţei pentru copil. Şi asta pentru că el – profesorul este adultul, este mai mare şi mai înţelept în această relaţie directă cu elevul său”.

Liliana Bulgagiu, lider IMPACT

Cheia spre schimbare

„Mi-am schimbat radical gândirea, viziunea asupra lumii și mi-am dat seama că sunt în viață lucruri mult mai importante decât acele note de zece după care tânjește fiecare elev. Pe lângă toate lucrurile teoretice pe care le-am învățat, care mă vor ajuta cu siguranță în viitor, această experiență m-a făcut să privesc lumea cu alți ochi, să iau fiecare provocare ca pe o oportunitate de a-mi depăși limitele și să fiu mereu un om de IMPACT, indiferent în ce colț al lumii m-aș afla”. 

Lorena Lădar, lider IMPACT

Profesorul apropiat de elevi

„De când lucrez cu ei în alt mediu decât la școală, copii mă privesc altfel și eu sunt mai deschisă către ascultare. Înainte eram un profesor care doar preda și nota copiii, dar de când fac parte din IMPACT îi las pe ei să vorbească mai mult, le pun întrebări și găsim soluții împreună”

 

 

Fionia Lupu, lider IMPACT

Partenerii programului

Partenerii care susțin programul IMPACT și dezvoltarea tinerilor în școlile din România sunt:

Vrei să te implici în IMPACT?

Indiferent că ești elev, profesor sau membru al comunității, există întotdeauna o variantă

de a contribui la succesul proiectelor inițiate de tinerii din cluburile IMPACT.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0254 564 471