loader image

Biblioteca, reper în comunitate pentru refugiații ucrainieni

7 iunie 2023

“Noi am devenit un reper. Copiii și-au dat întâlnire special aici. Și-au adus jocuri și au discutat mult, în afară clubului de robotică. Mi-a plăcut mult că am contribuit la sudarea comunității și i-am integrat” spune Dana Banaurs, bibliotecar la Filiala 4 – copii și tineret a Bibliotecii județene „George Barițiu” din Brașov.

Tot mai multe familii de refugiați au decis să-şi prelungească şederea în România odată cu degradarea situației din Ucraina. De la începutul războiului, în România au sosit peste 1 milion de oameni, iar peste 80.000 sunt înregistrați în România. Guvernul României, societatea civilă, ONU și organizațiile internaționale continuă să răspundă la nevoile lor pe termen mediu și lung, atât la frontieră, cât și în zone unde se stabilesc refugiații. Alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee), am lansat proiectul Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate, prin care ajutăm bibliotecile să pregătească și să organizeze activități educaționale și de voluntariat cu comunitatea locală și cu refugiați din Ucraina.

Iar una din aceste biblioteci se află în Brașov. La Filiala 4 – copii și tineret a Bibliotecii județene „George Barițiu” din Brașov le-am cunoscut pe Dana Banaurs și Oana Popescu. Ele au început lucrul cu refugiații ucrainieni anul trecut printr-un proiect care încuraja cititul. Astfel le-a venit natural să-și deschidă din nou ușiile bibliotecii.

Au găsit la noi un spațiu cozy, unde au socializa și au avut ocazia să se întâlnească între ei să discute mai ales după ce s-au mutat din centrul Cattia în chirii și nu se mai prea vedeau. Atunci când s-au întâlnit la cursurile de limba română mai stăteau cel puțin jumătate de oră să discute și să reconecteze.

Atât Oana, cât și Dana, au fost acolo mereu pentru ei la absolut orice întrebare, fie că era vorba de ce autobuz să ia, cum să-și găsească o chirie, unde e un medic bun sau o grădiniță bună în Brașov.

La început le-a fost mai greu să identifice refugiați ucraineni dornici să participe la activitățile din proiect. Totuși, ele au reușit să strângă o comunitate frumoasă atât în jurul clubului IMPACT și a celui de robotică, cât și a cursului de limba română și a activităților din open space defășurate la bibliotecă. Vinerea a devenit ziua creativă și mereu se adună atât copiii și adulți ucrainieni, cât și români.

Cu toate că sunt copiii cu vârste între 8 – 17, la clubul de robotică e mereu o atmosferă faină și asta nu e doar pentru că au liber de voie la tabletă ci pentru că au ajuns o echipă care se ajută mereu. Cei mari de liceu îi ajută de fiecare dată cu răbdare pe cei mici. Dana ne-a povestit chiar și una din întâmplările ei preferate – “Le-am spus la fără 5 haideți închideți să ne pregătim să mergem acasă. Iar ei m-au întrebat dacă nu mai stau, iar eu le-am spus (râde) dacă mă plătiți ore suplimentare eu mai stau. Și efectiv au dus mâna la buzunar și m-au întrebat cât costă ora suplimentară. Asta spune tot despre cât de mult le plac activitățile care se întâmplă la bibliotecă”.

“Cele mai frumoase momente sunt zâmbetele beneficiarilor din proiect și încântarea lor, atunci când le oferim servicii și activități de calitate. Nu pot să nu menționez aici și training-urile din cadrul proiectului, în care am avut ocazia să cunoaștem oameni frumoși, cu preocupări și ambiții similare alor noastre. A fost un schimb de energii și de experiențe foarte frumos”, spune Oana.

Chiar dacă au la dispoziție doar un spațiu mic, cele două colege l-au aranjat în așa fel încât să încapă cât mai mulți copii și aceștia să se simtă cât mai bine. Și ele plănuiesc să continue activitățiile cât de mult timp posibil pentru a le oferi copiilor, părințiilor și buniciilor ucranieni și români un spațiu unde pot mereu să vină la activități special construite pentru ei și nevoile lor.