loader image

Liceenii de la IMPACT Lego Zalău au dotat un laborator de științe într-o școală din mediul rural

27 mai 2019

Liceenii din clubul IMPACT Lego, deschis în cadrul Colegiului Național ”Silvania” din Zalău, împreună cu liderii lor IMPACT, prof. Iulia Florian și Meda Morariu, au strâns fondurile necesare pentru a dota un laborator de științe în Școala Gimnazială „Marcus Aurelius” din comuna Creaca. Astfel, ei au creat un spațiu al învățării biologiei, fizicii și chimiei într-o manieră mult mai atractivă-cea practică! Au achiziționat kit-uri, intrumente și aparate pentru a crea experimente ingenioase, astfel încât cei 79 de copiii să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare!

Rezervația de Zimbri și Faună Carpatina Dragoș Vodă

Pentru a strânge fondurile necesare, membrii IMPACT Lego au organizat:

  • Târg de Moș Nicolae, cu obiecte specifice sărbătorii, confecționate de membrii clubului. De asemenea, impacții au lustruit ghetuțe și copiii mai micuți i-au scris Moșului o scrisoare;
  • Seară de film de Crăciun pentru cei mari și cei mici;
  • Stand în curtea școlii cu produse alimentare: ceai, ciocolată caldă, popcorn etc., pregătite în bucătăria clubului.
  • „Festival de științe”: au organizat în liceul lor și în alte 3 școli gimnaziale din oraș o prezentare inedită a unor experimente de chimie-fizică;

Elevii școlii, dar și diferiți cetățeni ai comunității au făcut donații și sponsorizări, astfel încât proiectul impacților „Laboratorul de vise” a devenit realitate. Au reușit să adune peste 5000 de lei.

Pentru a implementa proiectul, liceenii au gândit și finalizat toate evenimentele de strângere de fonduri; au studiat programele școlare la materiile biologie, chimie și fizică, pentru a putea stabili materialele necesare dotării laboratorului; au căutat și au convins sponsori să îi sprijine, au pregătit teoretic și practic experimentele pe care le-au realizat împreună cu elevii beneficiari pentru evenimentul de inaugurare a laboratorului; au achiziționat toate materialele necesare dotării laboratorului.

Astfel, tinerii și-au dezvoltat abilități de organizare și management de proiect (de la conceperea ideii de proiect până la implementare), comunicare persuasivă (scris, vorbit, folosind mijloacele media), abilitățile de cercetare, analiză, lucru în echipă, gestionare bugetară, dar și valori precum creativitatea, perseverența, curajul.

Parcul Natural Vânători-Neamt Valoare turistică – Ținutul Zimbrului

Tinerii IMPACT și-au dorit să contribuie la ameliorarea inegalităților de șanse în educație

Problema pe care ne-am propus să o rezolvăm este slaba dezvoltare a competențelor practice în domeniul științelor naturii a elevilor școlii gimnaziale „Marcus Aurelius” din localitatea Creaca, comuna cu același nume, județul Sălaj. Am decis să soluționăm acest inconvenient prin dotarea laboratorului de științe cu  materialele didactice necesare studiului practic a cestor discipline (chimie, biologie, fizică), facilitând procesul de învățare, și astfel, dezvoltând competențele practice ale elevilor din această arie curriculară. Dacă asigurăm acestei școli un laborator dotat, viitoarele generații se vor bucura de educație de calitate și de înțelegere aprofundată a cunoștințelor. Fără reprezentarea practică, anumite noțiuni rămân abstracte și conduc la dezinteres și lipsuri în pregătirea elevilor.

Considerăm că o educație de calitate este importantă în dezvoltarea pe termen lung a elevilor, și de asemenea, este importantă reducerea inegalităților de șansă în domeniul educației. Punctul de plecare care a stat la baza ideii acestui proiect este sesizarea discrepanței evidente între nivelul de pregătire teoretică și practică a elevilor care provin din mediul rural, comparativ cu cei din mediul urban, chiar și în liceul nostru. Ne dorim astfel să ameliorăm situația menționată anterior. Cauzele identificate de membrii clubului sunt: numărul redus de activități practice realizate în cadrul orelor de biologie, chimie, fizică și lipsa dotărilor adecvate a unui spațiu în care elevii să realizeze experimente din aria curriculară a științelor în școlile din mediul rural față cele din mediul urban.

În plus, o motivație „personală” a clubului e faptul că prin proiectul nostru „Lecții Experimentale cu Grad de Originalitate” desfășurat cu succes în mai multe ediții în programul  Școala Altfel  am constatat creșterea  interesului elevilor pentru științele exacte dacă acestea sunt predate într-un mod cât mai practic și aplicat prin experimente și joc”.

Mai multe detalii despre IMPACT Lego, găsiți pe pagina lor de facebook.