loader image

Deschidem 10 cluburi IMPACT –

E timpul să ai IMPACT!

29 aprilie 2024

Ești pasionat de educație, la clasă sau în afara ei, îți place să lucrezi cu tinerii și visezi de ceva timp să le oferi oportunități de învățare diferite? Ai ajuns în locul potrivit, la momentul potrivit pentru că deschidem 10 noi cluburi IMPACT! Până pe 10 iunie poți aplica pentru deschiderea unui club IMPACT în școala sau comunitatea ta!

Ce este clubul IMPACT?

IMPACT este un model de educație non-formală care folosește ca metodologie învățarea prin experiență și învățarea prin serviciul în folosul comunității (service-learning). Modelul a fost dezvoltat de Fundația Noi Orizonturi în anul 2002 și a ajuns să fie aplicat azi în peste 30 de țări într-un număr de peste 3000 de cluburi. În România funcționează momentan 80 de cluburi IMPACT în comunități rurale sau urbane din 25 de județe.

Ne dorim tineri mai buni, mai puternici, care să se implice și să transforme în bine lumea din jurul lor. De aceea, în IMPACT sprijinim copiii și tinerii să identifice probleme reale din comunitățile lor și să găsească soluții creative pentru a le rezolva în timp ce și dezvoltă competențe și trăsături de caracter necesare pentru viața de zi cu zi.

Metodele folosite cu precădere în IMPACT sunt: jocurile, poveștile și proiectele de învățare prin serviciu în folosul comunității (Service Learning).

Mai multe despre modelul IMPACT

Toate aceste metode (jocurile, poveștile și proiectele de învățare prin serviciu în folosul comunității – Service Learning) folosite la club, precum și altele specifice învățării prin experiență dezvoltă în rândul copiilor și tinerilor participanți în program, un set de valori morale care ajută la construirea caracterului, cunoștințe legate de diferite teme pe care aceștia le aprofundează în cadrul cluburilor (protecția mediului, sănătate, management de proiect, etc) și abilități de viață care îi pregătesc pentru viața de adult dar și pentru integrarea în comunitate dar și pe piața muncii. 

IMPACT funcționează sub forma unui club de copii/ tineri (12- 20 de copii/tineri într-un grup), ghidat de o echipă de profesori (sau alți adulți pasionați de lucrul cu tinerii: bibliotecari, studenți, etc.), care se întâlnește săptămânal și desfășoară activități după un curriculum ce poate fi adaptat în funcție de nevoile de dezvoltare ale grupului. O dată la câteva luni, clubul IMPACT derulează un proiect de învățare prin serviciu în folosul comunității, acesta fiind instrumentul principal de învățare în context de grup/echipă. 

Modelul IMPACT are în construcție 3 elemente esențiale :

  • Contribuția la comunitate – prin proiectele de Service Learning realizate de club sub ghidarea liderilor adulți;
  • Competențe – urmărim dezvoltarea în rândul copiilor a competențelor cheie precum: implicare civică, management de proiect, managementul personal și de grup (colaborare, comunicare, lucru în echipă, etc), inovație și creativitate;
  • Caracter – urmărim dezvoltarea a 24 de trăsături de caracter construite prin modelul VIA –Values in Action. 
Unde pot funcționa cluburile IMPACT

Cluburile IMPACT pot fi înființate pentru copiii și tineri din oricare comunitate din România. Aceștia pot fi elevi din ciclul gimnazial (clasele V-VIII) precum și elevi liceeni (clasele IX-XII).

Clubul IMPACT poate funcționa în cadrul școlii ca activitate/ serviciu educațional inclus în oferta educațională a școlii, dar poate fi și program educațional implementat de o altă instituție gazdă precum centre de tineret, centre de voluntariat sau alte instituții educaționale apolitice și fără profil religios.

Ce ne propunem

Anul acesta ne propunem să susținem deschiderea a 10 noi Cluburi IMPACT, al căror focus va fi dezvoltarea durabilă. Cluburile vor fi deschise în cadrul unor instituții gazdă interesate să încorporeze un model educațional de succes în oferta educațională a școlii sau a instituției gazda: ex. școli, biblioteci, centre de voluntariat sau alte structuri care au ca beneficiari copii și tineri și care doresc să crească calitatea serviciilor educaționale ale instituției pentru aceasta categorie de vârstă.

Iar pentru ca activitățile să se desfășoare după modelul IMPACT oferim formare și susținere pentru 20 de adulți (profesori, bibliotecari, lucrători de tineret, etc.) care vor deveni lideri IMPACT care să coordoneze voluntar activitatea cluburilor (ca facilitatori, formatori, coach). Fiecare nou club IMPACT format va avea 2 lideri voluntari care au parcurs programul de formare.

Ne dorim să asigurăm accesul pentru aproximativ 200 de elevi din ciclurile gimnazial și liceal la modelul educaţional IMPACT prin implicarea acestora ca membri în clubul IMPACT începând din octombrie 2024.

Cine poate deschide un club IMPACT

Un adult voluntar…

  • Care activează în domeniul educațional sau social: profesor, educator, bibliotecar, lucrători de tineret, student,voluntar etc.;
  • Cu pasiune pentru educaţie și lucrul cu tinerii (10-18 ani);
  • Cu interes de a activa într-un program de împuternicire a tinerilor pentru minim 1-2 ani;
  • Motivat de a continua programul și după terminarea finanțării făcând parte pe termen lung din Comunitatea Națională și Internațională IMPACT;
  • Cu dorința de a experimenta noi metode şi activităţi de învăţare ;
  • Interesat sau pasionat de învățarea prin experiență;
  • Preocupat de subiectul dezvoltării durabile și motivat să contribuie la o dezvoltare durabilă a comunității sale;
  • Disponibil pentru tot parcursul de dezvoltare profesională propus de Fundația Noi Orizonturi (cursuri, mentorat, întâlniri naționale, noi oportunități și proiecte etc);
  • Cu motivație onestă de a contribui la a dezvolta tinerilor valori și abilități de viață pentru acum și pentru viitor;
  • Cu capacitatea de a lucra într-o echipă de lideri (facilitatori voluntari);
  • Dornic să contribuie și să își împărtășească experiența dobândită în cadrul clubului în cadrul Comunității Naționale IMPACT și în Comunitatea practicienilor de Service Learning România. 

Clubul IMPACT poate funcționa în cadrul școlii ca activitate/ serviciu educațional inclus în oferta educațională a școlii, dar poate fi și program educațional implementat de o altă instituție gazdă precum centre de tineret, centre de voluntariat sau alte instituții educaționale apolitice și fără profil religios.

Ce face liderul într-un club IMPACT
  • Se implică pe termen lung (minim 1-2 ani) în coordonarea voluntară a activității clubului;
  • Participă activ pe tot parcursul procesului său de formare**;
  • Colaborează cu colegul / colega din echipă, pentru a coordona activitățile clubului folosindu-se instrumentele de învățare IMPACT (curriculum IMPACT);
  • Recrutează copiii și tinerii din comunitate pentru clubul său IMPACT (gimnaziu sau liceu);
  • Organizează întâlniri săptămânale şi facilitează metode de educaţie nonformală conform curriculum IMPACT dar și la liberă alegere;
  • Susţine tinerii în rezolvarea problemelor din comunitatea lor prin ghidarea acestora în derularea de proiecte de învățare prin serviciu în folosul comunității (Service Learning);
  • Încurajează tinerii să ia iniţiativă şi să înveţe din propriile experienţe din cadrul clubului; 
  • Promovează clubul în şcoală şi comunitate.

* Prin semnarea unui acord de colaborare între Fundația Noi Orizonturi și instituția gazdă

** Participarea la cursul de formare inițială cu durata de 6 zile, relationarea cu mentorul (realizarea unui plan de învățare, discuții de sprijin permanent pentru facilitarea în club). Cursul de formare inițială va avea loc la final de august început de septembrie 2024

Cine este eligibil

  • Orice instituție de învățământ din România (ciclul gimnazial și liceal) din mediu rural sau urban. Încurajăm comunitățile sau școlile din orașe mici, mediul rural, comunități dezavantajate, etc.
  • Orice bibliotecă, centru de voluntariat sau de tineret care sunt apolitice sau nu desfășoară activități cu profil religios (faith based). 

Oricare din instituțiile de mai sus pot aplica dacă își propun să implementeze clubul IMPACT ca  program sau serviciu educațional inclus în oferta educațională a instituției gazdă. 

Cluburile IMPACT pot fi înființate pentru copii și tineri din oricare comunitate din România. Copiii și tinerii care vor face parte din club pot fi de vârstele 10-18 ani și pot fi elevi din ciclul gimnazial (clasele V-VIII) precum și elevi liceeni (clasele IX-XII).

Ce este nevoie să ofere instituția gazdă (școala, biblioteca, centru de voluntariat sau de tineret, etc)
  • Spațiu de întâlnire pentru membrii clubului. Spațiul trebuie să fie suficient de mare pentru a permite derularea activităților (ex. dimensiunea unei săli de clasă), disponibil și stabil pe toată durata de funcționare a clubului, echipat cu mobilier care se poate muta cu ușurință (mese, scaune) în funcție de activitățile derulate;
  • Adulți care au disponibilitate să coordoneze activitatea clubului și care participă la formare;
  • Materiale consumabile pentru derularea activităților (după caz);
  • Recunoașterea activității adulților care coordonează clubul;
  • Promovarea clubului în cadrul instituției;
  • Sprijinul constant al echipei formate din instituția gazdă în implementarea activităților din cadrul clubului IMPACT ca și activitate strategică în oferta educațională a instituției gazdă.
Ce oferim noi, Fundația Noi Orizonturi
  • Recunoașterea și validarea activităţii prestate în cadrul Clubului IMPACT;
  • Pachetul de resurse educaţionale utile pentru coordonarea cluburilor (Manual IMPACT, Curriculum IMPACT, baza de date online cu metode, resurse educaționale pe subiectul dezvoltării durabile – cu focus pe cele patru teme de interes etc);
  • Premii pentru punerea în practică a iniţiativelor tinerilor de rezolvare a problemelor din comunitatea lor (proiectele de service-learning), în valoare de 1400 lei/ proiect;
  • Oportunitatea de a lucra într-un cadru liber, practic, în care adultul voluntar îşi poate manifesta alături de copiii şi tinerii IMPACT creativitatea şi spiritul de iniţiativă;
  • Sprijin și formare în parcursul de dezvoltare (acoperirea costurilor pentru 6 zile de formare), coaching personalizat, întâlniri de sharing și bune practici cu lideri la nivel național;
  • Apartenența Clubului IMPACT din cadrul instituției gazdă la reţeaua internaţională de Cluburi IMPACT;
  • Acord de parteneriat intre instituția gazda și Fundaţia Noi Orizonturi în implementarea IMPACT;
  • Oportunităţi pentru tineri dar și lideri de formare, participare, schimburi de experiență, participarea la evenimente naționale, internaționale (după caz);
  • Prestigiu în comunitate, oferit de iniţiativele tinerilor IMPACT;
  • Aprecierea părinţilor și a comunității locale pentru schimbările pe care programul le aduce copiilor lor, adulților, școlii dar și comunității locale în ansamblul său;
  • Oportunitatea de a participa în fiecare an și la alte proiecte și evenimente pe care le oferă FNO cluburilor din Comunitatea Națională IMPACT: întâlniri naționale, participarea la Premiile Naționale pentru Practici Eficiente de Service Learning, formări refresh etc.

Cum te înscrii ca lider în IMPACT

Pasul 1: completezi formularul de înscriere pâna în 10 iunie 2024, ora 22:00. 

  • Găsești un coleg/ o colegă cu care să faci echipă, și care completează la rândul său formularul de înscriere 
  • Dacă clubul tău se va înființa în școală, bibliotecă, centrul de tineret sau de voluntariat, ne trimiți acordul directorului pentru înființarea unui club IMPACT în instituția gazdă. Documentul reprezentând acordul pentru înființarea clubului se va încărca în formularul de înscriere.

Pasul 2: participi la un scurt interviu telefonic (finalul lunii iunie 2024)

  • După închiderea perioadei de înscriere, toate aplicațiile vor fi evaluate de echipa Fundației Noi Orizonturi
  • Din totalul aplicațiilor primite, vor fi selectate pentru interviul telefonic primele 15 echipe de aplicanți în ordinea punctajelor acumulate 
Principalele criterii de evaluare
  • Deschiderea și aprobarea instituției gazdă pentru deschidere clubului IMPACT pe termen de minim 2 ani și cu posibilitatea de continuare pe termen lung;
  • Motivația de a aduce în oferta educațională a școlii un model educațional de calitate;
  • Motivația de a dezvolta valori și abilități de viață tinerilor;  
  • Dorința de împuternicire a tinerilor;
  • Dorința de implicare în proiecte educative, în special non-formale;  
  • Capacitatea de a lucra într-o echipă de lideri;
  • Dorința de a face o schimbare în educație prin exemplul propriu;
  • Motivația pentru perfecționare/dezvoltare profesională și personală;
  • Dorința de  contribui cu materiale și experiență în cadrul rețelei de profesori/lideri IMPACT; 
  • Pasiunea pentru subiectul dezvoltării durabile și motivația de a contribui la o dezvoltare durabilă a comunității lor.

10 iulie 2024 – Afișarea listei finale cu școlile / instituțiile  gazdă selectate și email către toți participanții

Pasul 3: Dacă ești pe lista celor selectați vom semna acordul de colaborare cu școala / instituția care va găzdui clubul IMPACT

Pasul 4: participi la cursul de formare inițială, cu o durată de 6 zile. Perioada va fi stabilită ulterior (estimat final de august – început de septembrie). Prezența la cursul de formare este obligatorie și se asumă prin înscrierea pentru deschiderea clubului. Formarea în metodologia învățării prin experiență este esențială pentru a putea coordona clubul IMPACT. Tematicile acoperite în curs sunt: învățarea prin proiecte de serviciu în folosul comunității, metode de facilitare a proceselor de grup, procesarea învățării, învățarea prin joc, etc. Fundația Noi Orizonturi acoperă costurile de cazare și masă și decontează o parte din costul de transport la formare.

Completeaza formularul de înscriere în IMPACT aici! Atașează în formular intenția instituției gazdă de a include clubul IMPACT în oferta de servicii educaționale ale instituției (dacă instituția va fi selectată).

Pentru mai multe detalii despre programul IMPACT și deschiderea noilor cluburi, contactați andreea_baltaretu@noi-orizonturi.ro (Coordonator Rețea IMPACT România).

Această iniţiativă este parte din proiectul Service Learning RomâniaDezvoltare durabilă: biodiversitate, sănătate, protecția mediului, conservarea resurselor, finanțat de Lidl România.