Școli comunitare

Prin programul „Școli conectate la comunitate” oferim conducerilor școlilor din România cursuri de formare, facilitare, susținere financiară pentru a parcurge etapele de construcție a școlii – ca una a comunității.

Școli conectate la comunitate

Fundația Noi Orizonturi a lansat în vara lui 2016 proiectul educațional menit să întărească sistemul de învățământ din România, prin înființarea rețelei de școli comunitare. 

O școală comunitară este un spațiu al parteneriatelor între diferiți membri ai comunității, încheiate cu scopul de a îmbunătăți procesul de învățare al elevilor și de a consolida legătura acestora cu comunitatea.

Programul „Școli conectate la comunitate”, co-finanțat de Fundația Mott numără 54 de școli comunitare în 22 județe și este în proces de extindere.

Noi sprijinim rețeaua în acțiunile sale de dezvoltare prin procese consultative, cu precădere în direcția creșterii relevanței învățării tuturor și a îmbunătățirii rezultatelor școlare ale elevilor.

Școli

Județe

Programe derulate pentru dezvoltarea școlilor

Trei școli din județul Satu-Mare sunt sprijinite în efortul lor de a întări relația cu comunitatea și pentru a oferi elevilor contexte de învățare relevantă pentru viitorul lor. Proiectul Școala care ne unește se derulează pe o perioadă de trei ani și oferă școlilor un pachet de sprijin complex prin care atât managementul școlii cât și colectivul de cadre didactice și părinții parcurg programe de formare și dezvoltare.

Proiectul este derulat de Rotary Club Satu Mare în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, sprijinit de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în perioada 2019-2021.

Prin proiectul „Incluziunea înseamnă învățare pentru toți” creștem capacitatea instituțională a șase școli rurale din Transilvania pentru a oferi o educație incluzivă și a asigura progresul în învățare al fiecărui copil.

Programul are loc în școlile gimnaziale din Hotar (BH), Dragu (SJ), Sînpaul (CJ), Budacu de sus (BN), Moșna (SB) și Alțîna (SB) pentru a răspunde nevoilor întâlnite în comunitate. Programul se derulează cu sprijinul Granturilor SEE, Trasmec și Donath Park.

 

Cum poți dezvolta chiar tu o școală comunitară?

Dacă vrei să afli ce înseamnă o școală comunitară și cum poți dezvolta una, te invităm să accesezi cursul nostru cu acces liber pe platforma de mai jos.

Pasul 1: Îți creezi un cont pe platforma openlearning.com.
Pasul 2: Accesezi cursul „Școli conectate la comunitate” apăsând Aici

Învățare plăcută!

Rețeaua de Școli Comunitare

Cum dezvoltăm școlile?

N

Formarea de promotori și de facilitatori ai școlilor comunitare

 

N

Oferirea de resurse și crearea unor contexte de învăţare împreună

 

N

Sprijinirea dezvoltării profesionale a colectivelor de cadre didactice și a liderilor școlilor

 

N

Sprijinirea de acțiuni de colaborare pentru învățare între școli

 

Ce este rețeaua?

Un partener de dialog constructiv al decidenților din macrosistemul de învățământ

 

Semnalează disfuncționalitățile din sistemul de învățământ preuniversitar din România și contribuie la identificarea și testarea soluţiilor pentru aceste probleme

 

Cu ce se deosebesc școlile comunitare de restul școlilor?

Cei mai mulți oameni cred că școlile servesc unui singur scop, asemenea unui telefon analog, cu fir – ele există pentru ca profesorii să predea și elevii să învețe.

Școlile comunitare seamănă însă mai mult cu telefoanele inteligente, pentru că ele se conectează la comunitate în multiple feluri prilejuind ocazii unde oamenii colaborează, învață și creează împreună.

Despre primele experiențe ale școlilor comunitare puteți citi aici.

Parteneri

Partenerii care susțin dezvoltarea școlilor comunitare sunt:

Vreau să intru în rețea

Rețeaua de școli comunitare din România este în continuă consolidare și extindere.
Pentru a afla cum puteți să deveniți membru al rețelei, vă încurajăm să ne contactați la adresa de email:

scoli_comunitare@noi-orizonturi.ro

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@noi-orizonturi.ro

0254 564 471