loader image
PREMIUL REGIONAL PENTRU PRACTICI EFICIENTE
DE SERVICE-LEARNING 2023

30 iunie 2023

Cu mare bucurie te invităm și în acest an să participi la cea de-a patra ediție a Premiului Regional pentru Practici Eficiente de Service-Learning – Regional Service Learning Award (RSLA 2023).

Central and East European Service-Learning Network invită toate instituțiile de învățământ (preșcolar, primar, gimanzial și liceal/profesional –tehnic), grupurile informale de tineri și organizațiile de tineret active în context non-formal și care implementează proiecte de Service-Learning, să se înscrie în cursa pentru Premiul Regional pentru Practici Eficiente de Service-Learning ed. a IV-a.

În acest an, Regional Service Learning Award și Premiile Naționale pentru Practici Eficiente de Service Learning sunt susținute și de Lidl Romania prin proiectul Educație pentru comunități cu viitor!

SCOPUL RSLA 2023

Și în această ediție, Premiului Regional pentru Practici Eficiente de Service-Learning (RSLA 2023) își propune să identifice și să aprecieze munca instituțiilor educaționale, a grupurilor informale de tineri sau a organizațiilor de tineret din Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, România și Slovacia care implementeză proiecte de Service-Learning.

Scopul RSLA 2023 este de a promova, stimula și recunoaște pedagogia Service-Learning ca o abordare a calității predării și învățării la toate nivelurile de educație formală și non-formală în România dar și la nivelul Europei Centrale și de Est.

Există două categorii de premii, cu două tipuri de formulare de aplicație diferite:
  1. Formular de aplicație pentru CATEGORIA ȘCOLI – aici sunt eligibile să aplice toate instituțiile de învățământ public și/sau privat din România la nivel de ciclu preșcolar, primar, gimnazial, liceal, etc care au implementat proiecte de Service Learning în perioada septembrie 2022- iunie 2023.
  2. Formular de aplicație pentru categoria grupuri informale de tineri și organizații de tineret din România active în context non-formal – aici sunt eligibile grupuri informale de tineri și organizații de tineret active în context non-formal care au implementat proiecte de Service Learning în perioada septembrie 2022- iunie 2023. Vârsta eligibilă (10-18 ani).

Membrii clubului Club Impact Special, câștigători ai premiului 1 la ediția de anul trecut a Premilor Regionale pentru Practici Eficiente de Service Learning

Conditii de eligibilitate:
  • Toate proiectele pot fi înscrise exclusiv prin completarea unui formular de aplicație online la una din categoriile de mai sus
  • Formularul pentru aplicanții din România se completează în limba română
  • Un solicitant poate aplica doar cu un singur proiect de Service Learning la o categorie (sau la amble, doar în situația în care aceiași instituție are proiecte diferite de Service Learning atât la clasă dar și în context nonformal/ extracurricular în cadrul aceleiași instituții).
  • Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să fi fost implementate în perioada septembrie 2022 – iunie 2023.
  • Informațiile din formular trebuie să fie suficient de clare și detaliate pentru a descrie în întregime toate aspectele proiectului. Aplicanții sunt încurajați să atașeze orice alte materiale pe care le consideră relevante pentru o mai bună înțelegere a proiectului (acolo unde sunt disponibile).

Vezi TERMENI ȘI CONDIȚII, FORMULARUL DE ÎNSCRIERE și FORMULARUL ÎN FORMAT PDF (doar pentru consulatare) pentru CATEGORIA ȘCOLI.

Vezi TERMENI ȘI CONDIȚII , FORMULARUL DE ÎNSCRIERE și FORMULARUL ÎN FORMAT PDF (doar pentru consultare) pentru CATEGORIA GRUPURI INFORMALE DE TINERI/ ORGANIZAȚII.

ATENȚIE: vă rugăm să completați formularul potrivit categoriei la care aplicați!

Elevii Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare în cadrul proiectului ,,Ape curate pentru comunitate” în cadrul Școlilor în folosul comunității

Pentru fiecare din cele două categorii, PREMIEREA EUROPEANĂ se va face după cum urmează:
  • Premiul I – 500 EUR. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru capacitarea grupului și/ sau dezvoltarea de noi proiecte de Service Learning .
  • Premiul II – va primi un obiect personalizat și un certificat de recunoaștere a premiului II
  • Premiul III – va primi un certificat de recunoaștere a premiului III
  • Toți semifinaliștii vor primi diplomă de participare la RSLA, ediția 2023

Toate diplomele și certificatele vor avea ștampila și semnătura Comitetului de Service-Learning pentru Europa Centrală și de Sud-est.

FOARTE IMPORTANT

*Înainte de a ajunge în competiția la nivel regional european, proiectele din România vor fi evaluate la nivel de național în cadrul Premiilor Naționale pentru Practici Eficiente de Service Learning. Cele mai bune proiecte din România vor fi trimise mai departe în competiția regională cu cele mai bune proiecte din celelalte țări Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Slovacia.

Membrii Clubului IMPACT – Imbatabilii – Picior de Munte au prezentat momentul “Să colorăm întunericul din noi cu iubire!”, parte a Proiectului “Nu tolera intoleranța, educă-te!” în cadrul Campionii Planetei

De asemenea, cele mai bune proiecte din România vor fi premiate și în cadrul Premiilor Naționale de Service-Learning care vor avea loc tot la finalul lunii octombrie 2023.  La nivel național vor fi oferite premiile I, II, III pe cinci categorii de proiecte:

  • Proiecte Service Learning la nivel preșcolar
  • Proiecte Service Learning la nivel primar
  • Proiecte Service Learning la nivel gimnazial
  • Proiecte de Service Learning la nivel de liceu
  • Proiecte de Service Learning la categoria grupuri informale de tineri și / sau organizatii de tineret (10-18 ani).

Mai multe informații despre premiile oferite la nivel național vor fi oferite aplicanților în septembrie 2023.

Turneul de beach volley pentru liceenii legitimati, organizat de clubul Impact Lego CNS în cadrul Campionii Planetei

Date importante:
  • 30 Iunie 2023 – Deschiderea înscrierilor
  • 16 Augsut 2023 – Închiderea înscrierilor
  • 17 August – 17 Septembrie 2023 – Evaluarea la nivel național și selecția semi-finaliștilor care vor merge în competiția regională
  • 18 Septembrie – 17 Octombrie 2023 – Evaluarea la nivel european regional și selecția proiectelor câștigătoare la RSLA ed. a IV-a.
  • Finalul lunii Octombrie 2023 – Ceremonia Regional Service Learning Award 2023 (online)
  • Finalul lunii Octombrie 2023 – Ceremonia de anunțare a câștigătorilor la nivel național – Premiile Naționale pentru Practici Eficiente de Service-Learning ed. a II-a.

Anul acesta, organizațiile care implementează PREMIUL REGIONAL pentru PRACTICI EFICIENTE de SERVICE-LEARNING sunt:

  • România – Fundația Noi Orizonturi 
  • România – Asociația SELEGRO
  • Albania – Mary Ward Loreto
  • Bosnia și Herțegovina – MIOS – Asociația Internațională a școlilor interactive
  • Kosovo – TOKA
  • Slovacia – Platforma centrelor și organizațiilor de voluntariat

Proiectul ,,Colorează-mi universul în mii de nuanțe!” al elevilor din Liceul Tehnologic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu” din Deva în cadrul Școlilor în folosul comunității

De unde știu că proiectul nostru este un proiect de Service-Learning?

Un proiect de Service-Learning se află la intersecția dintre două nevoi: cea de învățare a elevului /tânărului și cea de sprijin a comunității.

Atunci când ați folosit Service-Learning în mod structurat pentru a conecta nevoia de învățare cu nevoile comunității, puteți observa că elevii / tinerii:

    • au aplicat ceea ce au învățat la școală sau într-un context non-formal, pentru a contribui la schimbarea în bine a comunității
    • au luat decizii care au rezultate reale, nu ipotetice
    • au crescut ca indivizi și cetățeni ai comunității
    • au experimentat succesul sau au învățat din eșec, indiferent de nivelul abilităților lor actuale
    • au dobândit o mai bună înțelegere a sinelui, a comunității și a societății
    • au dezvoltat abilități de leadership, de comunicare, de lucru în echipă etc.
    • și-au dezvoltat caracterul

Un proiect de Service-Learning de calitate respectă o serie de standarde:

  1. Sprijină învățarea conectată la curriculum (formal sau non-formal).
  2. Este ancorat în nevoile reale ale comunității
  3. Include timp pentru reflecție.
  4. Este ghidat de vocile elevilor / tinerilor.
  5. Se realizează în parteneriat cu comunitatea.

Îndepliniți cele de mai sus? Atunci e timpul să puneți în valoare proiectele de Service-Learning implementate de voi la clasă, în activitățile extracurriculare sau în context non-formal, care sunt conectate cu un curriculum (școlar sau non-formal)

Pentru întrebări vă rugăm să contactați următoarele persoane:

Andreea Băltărețu
Manager de proiect & Coordonator Rețea IMPACT | Fundația Noi Orizonturi
andreea_baltaretu@noi-orizonturi.ro
Telefon: 0739914283 (doar pe WhatsApp, până maxim la ora 16.00)

Maria Butyka Neagu
Director de program | Fundația Noi Orizonturi
Maria_neagu@noi-orizonturi.ro
Telefon: 0728939603 (până maxim la ora 16.00)